Somberheid, angst, heftige gebeurtenissen
Mensen komen bij ons met zeer uiteenlopende vragen of problemen. Bijvoorbeeld:
- Niet lekker in je vel zitten, somberheid, depressieve gevoelens
- Stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen
- Onzekerheid, angst, paniekgevoelens, hyperventilatie
- Overmatig controleren, dwanghandelingen
- Veel piekeren en je zorgen maken, slecht slapen
- Voor een moeilijke keuze staan, of moeite met keuzes maken
- Verwerken van een verlies, ziekte of andere ingrijpende gebeurtenis
- Problemen in het omgaan met anderen, niet voor jezelf op durven komen
- Weinig zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld
- Overspannenheid of burn-out verschijnselen
- Onverklaarde lichamelijke klachten
- Omgaan met (de gevolgen van) kanker of een andere ernstige of chronische ziekte
Specialisatie: psychosociale oncologie
Wij geven specialistische psychosociale begeleiding bij het omgaan met de gevolgen van kanker (en chronische ziekten). Samen met de huisarts, gespecialiseerde fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist werken we binnen ons gezondheidscentrum aan optimale zorg voor oncologische patiënten. Neem gerust contact op voor meer informatie.
Specialisatie: psychotrauma
U kunt bij ons terecht voor behandeling na een traumatische gebeurtenis. Onze psychologen zijn hierin gespecialiseerd: Nick Smans werkt naast zijn uren bij Focus ook bij PsyTrec, centrum voor intensieve traumabehandeling. Miriam Michels is opgeleid tot EMDR-practitioner (specialist traumabehandeling).
Andere vraag of probleem?
Als u met een andere vraag of probleem zit, en u weet niet of u daarvoor bij ons terecht kunt, neem dan contact op. Dan kijken we wat er mogelijk is. Mochten wij u zelf niet kunnen helpen, dan kunnen we meedenken waar u dan wellicht wél terecht kunt.
Er zijn klachten of problemen die niet binnen het bereik van de kortdurende zorg vallen. Denk daarbij aan verslavingsproblematiek, psychiatrische klachten, een hoge crisisgevoeligheid of een groot risico op suïcidaliteit. Over het algemeen is de stelregel dat u 1 à 2 weken tussen de gesprekken kunt overbruggen, eventueel met steun uit uw omgeving.
Let wel: om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een DSM-5 diagnose gesteld kunnen worden. De huisarts maakt hiervan al een inschatting bij de verwijzing, en we zullen in de intakefase onderzoeken of er inderdaad sprake is van een DSM-diagnose. Zie hier voor meer informatie.